Orthomoleculaire voeding en de oorsprong

/ januari 21, 2017/ Gezondheid, Voeding

           

Zoals beloofd, zou ik een stukje schrijven over de orthomoleculaire voeding en de oorsprong ervan.
Als het je interesseert, probeer het komende artikeltje eens te lezen. Je zult waarschijnlijk beter begrijpen waarom dit zo belangrijk is voor mijn praktijk.

Grondleggers zijn onder andere:

Hippocrates, een Griekse arts uit de 5e eeuw zei destijds al:” Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”
Hiermee bedoelde hij dat je kan proberen je klachten te verminderen of weg te nemen door het gebruik van de juiste voeding.
Je kunt beter genezing zoeken door middel van goede voeding dan de symptomen laten bestrijden door middel van medicamenten.
Als je merkt dat het in een bepaald geval niets verbetert, kan je alsnog op een andere manier te werk gaan.
Hippocrates was een van de eersten, die op basis van de klachten een diagnose kon stellen en hij vond voeding en frisse lucht belangrijk, zodat het lichaam op een natuurlijke manier zich kon herstellen.

Linus Pauling, een scheikundige uit de vorige eeuw die 2 keer een Nobelprijs won, introduceerde de term orthomoleculair. Het deel ortho komt uit het Grieks en betekent” juist,goed” en het deel moleculair betekent “betreft de moleculen”
Het gaat erom dat heel het lichaam, tot in de kleinste moleculen profiteert van de goede, optimale hoeveelheden voedingsstoffen met inbegrip van de vitamines, mineralen, antioxidanten en sporenelementen.
Pauling deed onderzoeken naar in het bijzonder vitamines. Hij geloofde in bijvoorbeeld de kracht van vitamine C en nam er zelf al een hoge dosis van.
Helaas zijn we steeds verder verdwaald geraakt van de natuurlijke voeding en geneeswijze.
De industriële revolutie en ontdekkingen zoals de penicilline zijn we verder gaan zoeken en vonden we grotendeels chemische, synthetische middelen om ons lichaam mee te kunnen behandelen.
Verder is door allerlei ontwikkelingen de mogelijkheid om VEEL tegelijk en ZO SNEL MOGELIJK voeding te verbouwen een heel aantrekkelijk iets geworden in de landbouw ( en veeteelt), waardoor de bodem uitgeput is geraakt en we deze stoffen dan ook missen in onze voeding.

In 2017:

Dit zijn enkele voorbeelden van artsen, die lang geleden al begrepen dat, als je gezond eet, je lichaam sterk genoeg kan zijn om zichzelf te herstellen bij klachten en ongemakken.
Je kunt op die manier soms voorkomen dat je medicijnen moet gebruiken.
Natuurlijk is dit niet altijd het geval!
Het tekort aan voedingsstoffen kan door middel van natuurlijke en zo mogelijk biologische voeding worden aangevuld om aan het lichaam tot in de kleinste cellen de kracht en energie te leveren die het in tijden van zwakte en ziekten zo hard nodig heeft.

Tegenwoordig moeten we ook rekening houden met de negatieve gevolgen van pesticiden, antibiotica in voeding en water, zware metalen in water en huidverzorgingsproducten met allerlei vervelende toevoegingen.
Temeer een reden om gezond te eten en drinken!

In de huidige opleiding Geneeskunde wordt er maar weinig aandacht besteed aan wat de voeding kan betekenen voor een ziek lichaam of zieke geest.
Vaak worden er medicijnen voorgeschreven waarbij alleen de symptomen worden bestreden.
Soms is er geen andere weg voor de arts en natuurlijk geldt dit ook niet voor alle artsen.
Er is een bewustzijn aan het ontstaan onder sommige artsen, die laat zien dat ook de voeding een deel van de therapie kan zijn.
Het is dus ook mogelijk deze leefstijlverandering door te voeren als ondersteuning van de reguliere therapie.

Mijn conclusie

Mijn gedachte is dat je eerst moet proberen aandoeningen te voorkomen of/en te bestrijden door middel van natuurlijke voeding. Vaak is dit zinvol en keert de gezondheid terug.
We ondersteunen hiermee het immuunsysteem en dat wil zeggen dat het lichaam zelf een betere weerstand krijgt en daardoor zelf de problemen kan bevechten.

Orthomoleculaire voeding is vaak in staat er voor te zorgen dat de gezondheidstoestand zo verbetert, dat we geen medicijnen meer nodig hebben.
Het aanpassen van de voeding kan hierbij het grote verschil maken.
Het kan zijn dat bepaalde voeding wordt weggelaten, maar het kan ook zijn, dat er iets wordt toegevoegd om betere resultaten te behalen.
Ik zou je graag helpen met adviezen hierover.

Als je het moeilijk vindt, kun je je voeding stapje voor stapje aanpassen. Elke stap is er eentje en heeft al gevolgen voor je lichaam.
Jij bepaalt welke stappen dat zijn en hoe je ze wilt nemen.

 

 

 

Share this Post