Boerenkool (salade) met cranberry, appel, noten en een lekkere vinaigrette

/ februari 8, 2017/ Gezondheid, Voeding

Ook ik ontkom er niet aan. Boerenkool is al een tijdje een hype en superfood! Het heeft veel goede eigenschappen en eigenlijk zat de boerenkool al eeuwenlang in onze wintervoeding verscholen.Boerenkool is een betaalbaar onderdeel van onze “voedingscultuur” als ik zo mag noemen. Niet meer en niet minder.
Het enige is dat we gewend waren het behoorlijk lang te koken en dat daardoor de voedingswaarde toch beduidend lager lag. Verder was het altijd een stamppot met aardappelpuree en dan liefst met een kuiltje jus en een rookworst bovenop de zware hap.
Sinds een paar jaar is de boerenkool in de lift en dat komt ook omdat ze in de VS opeens het licht zagen. “Kale” is een superfood en het gaat sinds die tijd in de smoothies, groentensapjes, salades, etc.
Opeens vliegt de boerenkool ook hier in Nederland de deur uit en kunnen we andere maaltijden mee voorschotelen.
Het is en blijft een vitaminenbom, die barstens vol zit met mineralen, antioxidanten en vezels.
Wij genieten er van en verbouwen er steeds meer van.Het nadeel van zo’n hype, is dat er opeens veel meer van gevraagd wordt door de consument en er dus met grote snelheid een grote hoeveelheid van verbouwd moet worden met als gevolg dat er veel kunstmest en andere vervelende stoffen voor gebruikt worden.Daardoor vermindert de opneembare hoeveelheid voedingsstoffen opeens drastisch!
Mijn advies is: verbouw het lekker zelf of koop het biologisch.Dan weet je dat je wat dat betreft een goede, betrouwbare vitaminen- en mineralenbom in huis hebt.
Als salade heeft de boerenkool mijn voorkeur, maar omdat het blad erg stug kan zijn heeft het wel eerst wat tedere massage met de vingers nodig.
Probeer het eens uit en ik denk dat je het met me eens zult zijn: Jammie! šŸ™‚

Recept Afdrukken
Boerenkoolsalade met cranberry, appel, noten en een lekkere vinairgrette
Porties
Ingrediƫnten
Porties
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Leg de gewassen en uitgelekte boerenkoolblaadjes in een kom.Giet er olijfolie er overheen en masseer dit zo'n 5 minuten in om het blad wat zachter te maken.
  2. Snijd de appel in schijfjes of blokjes en voeg deze toe
  3. Rooster de nootjes in een droge koekenpan en laat ze afkoelen
  4. Verkruimel de geitenkaas over het mengsel
  5. Voeg de noten toe met de cranberry's
  6. Maak een vinaigrette van de olie, azijn, mosterd, honing, peper en zout en voeg deze toe
  7. Meng alles goed door elkaar en je hebt een heerlijke voedzame salade.
  8. Eet smakelijk! šŸ™‚
Share this Post